Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Ψαλτήρι και Ψάλτες

Ψαλτήρι και Ψάλτες Αγ.Κων κ Ελένης Αμπελοκήπων:
Ενισχύσεις από Νεολαία

      Για τους Ψάλτες της τοπικής μας Εκκλησίας, έχουμε ξαναγράψει στο Ιστολόγιό μας. σε παλιότερο άρθρο μας,για τους παλιούς και τους τωρινούς.
      Το ψαλτήρι μας, είχε καιρό να ανανεωθεί, νέοι άνθρωποι είχαν καιρό να προσέλθουν ,έστω μαθητευόμενοι. Εχουν αλλάξει και οι συνθήκες εκπαίδευσης.Οι παλιοί Δάσκαλοι,έμεναν μόνιμα στα χωριά,οι περισσότεροι "δένονταν" με την κοινωνική και εκκλησιαστική ζωή του χωριού και οι περισσότεροι ήταν ψάλτες και παρακινούσαν και τα παιδιά στην ιεροψαλτική με μεράκι.
      Θυμάμαι έτσι τον παλιό μας δάσκαλο Χάσιο Βασίλη, που μας μάθαινε ιεροψαλτική στο Δημοτικό σχολείο αλλά και μετά, τον θεολόγο καθηγητή-ιεροκήρυκα Τσακμάκη Βασίλη στο Γυμνάσιο του Αργους Ορεστικού,που επίσης μας παρακινούσε στην εκκλησιαστική υμνολογία και με μεράκι κάναμε και εκδρομές σε γύρω χωριά, με τα πόδια μαζί του, και ψάλλαμε τους Χαιρετισμούς, στους Ναούς των Χωριών.
**(στο άρθρο μας για τους Ψάλτες,ΚΛΙΚ ΕΔΩ,αναφέρονται όλοι οι ψαλτάδες του Χωριού και  οι παλιοί Δάσκαλοι Ψαλτάδες).
     Ετσι,ήταν μια ευχάριστη έκπληξη για την Εκκλησία μας, που τελευταία, δυό νέα παιδιά,μαθητές της Γ' Γυμνασίου,ο Ζησιάδης Κώστας του Ανδρέα και ο Χρήστος Τρυφόπουλος του Παναγιώτη,έρχονται τακτικά στο δεξιό ψαλτήρι.
     Εκεί ο  ο Ψάλτης μας , κ Αντώνης Πάτσης,συνταξιούχος καθηγητής από το Μαυροχώρι,τους "διδάσκει" υπομονετικά από κοντά.Ολοι οι λοιποί,ειδικά όσοι βοηθούμε με την παρουσία μας στα Ψαλτήρια, τους ενθαρρύναμε,να έρχονται τακτικά και αν έχουν μεράκι,να πάνε και στην Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Μητρόπολης Καστοριάς «ο Άγιος Μηνάς»,  ,που λειτουργεί δωρεάν .
      Σημειώνεται ότι υπάρχει στην Καστοριά ο  Σύλλογος Ιεροψαλτών Καστοριάς "Οσιος Ιωάννης Κουκουζέλης".
       Μακάρι,λοιπόν, να είναι παράδειγμα για να ακολουθήσουν κι άλλα νέα παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου